Addiko Bank Slovenija

#Oskar svetuje o nakupih daril na spletu

Previdno pri nakupih daril na spletu!

Kako se zaščititi?

Previdno pri nakupih daril na spletu

Praznična evforija se začenja, zato vam tokrat svetujemo, kako ravnati, ko nakupujete v spletnih trgovinah.  Previdnost ni nikoli odveč, saj se obdobja ugodnih nakupov veselijo tudi goljufi, ki so pri še kako inovativni.

Nastavljajo nam pasti s privlačnimi oglasi, ki nas vabijo s »posebnimi ponudbami« in »izjemnimi popusti«. Obveščajo nas z množico elektronskih in SMS-sporočil ter z vztrajnimi klici. Če se ujamete v past, blaga nikoli ne dobite ali pa ga dobite v »obliki otroške igrače«. Mnogim žrtvam goljufi celo izpraznijo bančni račun, zato previdno. V porastu so tudi SMS sporočila, ki zlorabljajo identiteto dostavnih podjetij (Pošta Slovenije, DHL, DPD,…) in poskušajo zvabiti uporabnike na spletne strani, namenjene kraji podatkov kreditnih kartic. Tovrstne kibernetske prevare je še težje prepoznati in preprečiti.

Kako prepoznati lažno spletno trgovino?

 • Izdelki priznanih blagovnih znamk so na voljo po izjemno nizkih cenah in z velikimi popusti.
 • Poštnina oz. dostava je brezplačna po vsem svetu.
 • Blago je vedno na zalogi in je dobavljivo takoj.
 • Na spletni strani ne najdete podatkov o trgovcu oz. podjetju, ki stoji za trgovino.
 • Če gre za nakup prek spletnega oglasnika (to ne razumem), je profil goljufa razmeroma nov, brez ocen kupcev, ponuja pa samo en artikel. Kot kontakt je navedena le prodajalčeva elektronska pošta.

Vedno preverite spletno trgovino

Pri spletnem nakupovanju si vzemite čas – natančno preglejte spletno trgovino in preverite:

 • podatke o domeni na strani https://whois.domaintools.com,
 • kdaj je bila spletna stran registrirana,
 • kakšen je kontaktni e-naslov (ali pa je na strani zgolj kontaktni obrazec), ter
 • pogoje plačila, vračila in dostave.

 Kdaj je znak za alarm?

Če je e-naslov ustvarjen pri brezplačnih ponudnikih (yahoo, gmail) ali pa je trgovina začela poslovati šele pred kratkim, se pred nakupom posvetujte, saj vas lažne ponudbe lahko stanejo veliko denarja.

Kako se zaščititi?

Pomembno je, da z neznanci ne delimo:

 • osebnih podatkov,
 • podatkov o bančnem računu in plačilni kartici,
 • uporabniških imen in gesel.

V neznana elektronska ali SMS-sporočila ne klikajte in ne vpisujte osebnih podatkov na priložene povezave, preden se ne prepričate, daj je spletna stran verodostojna.

Več informacij:

Preverite tudi ostale Oskarjeve nasvete:

Addiko #oskarsvetuje Kredit na spletu

»Če se nekaj zdi, da je prelepo, da bi bilo resnično, potem najbrž res ni.«

V Addiko banki je varnost uporabnikov pri uporabi digitalnih bančnih storitev na prvem mestu. V Banki smo za to uvedli številne varnostne mehanizme, a dodatna previdnost nikoli ni odveč. K slednji lahko prispevate tudi sami, zato pred nakupom ali opravljanjem storitev na spletu preberite spodnje nasvete.

Prevideno pri nepoznanih spletnih straneh in stikih

#Oskarsvetuje - varna gesla

Zagotovo se tudi vi srečujete s težavo, kako oblikovati ustrezna in varna gesla za različne uporabniške račune ter si hkrati vsa zapomniti. Pa vendar je to osnovni varnostni ukrep, saj zgolj gesla varujejo našo identiteto, bančne račune, kreditne kartice, spletno banko, skratka naše celotno življenje na spletu.

Če menite, da za oblikovanje in upravljanje z gesli nimate dovolj tehničnega znanja, ali se izgovarjate na pomanjkanje časa, vabljeni k nadaljnjemu branju tega prispevka: pomagal vam bo k večji varnosti vašega spletnega življenja.

Kako ustvariti rezervo za predvidljive in nepredvidljive izdatke?

Ravnanje z denarjem je pomembno vsak dan. Pa res vsak dan razmišljate, kako lahko bolje ravnate z denarjem?  Ali veste, kako lahko učinkovito in enostavno varčujemo za predvidljive in nepredvidljive izdatke?

Pri varčevanju je najbolj pomembno, da ga prilagodite sebi in svojim potrebam.

Addiko Mastercard ugodnosti

Finančni nasveti za varen in brezskrben dopust

Poletje je čas dopustov, ki jih ljudje preživimo na različne načine, doma in v tujini. Da bo ta čas čim bolj brezskrben in prijeten, smo pripravili nekaj finančnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč. Pogosto se namreč zgodi, da načrtujemo čisto vse razen financ. A tudi te so pomembne za varen in brezskrben dopust.

Na kaj je treba pomisliti pred odhodom?

Addiko gotovinski krediti

Finančni nasveti pri sklenitvi kredita: fiksna ali spremenljiva obrestna mera?

Ali pri najemu kredita izbrati spremenljivo ali fiksno obrestno mero? Kakšne so njune prednosti in slabosti preberite v nadaljevanju:

Ali pri sklenitvi kredita izbrati spremenljivo ali fiksno obrestno mero?

Addiko #oskarsvetuje Kredit na spletu

Na spletu je čedalje več ponudb za ugodne gotovinske kredite, ki jih lahko sklenete … kar prek spleta.

A previdnost tudi tu ni odveč, saj je veliko tovrstnih ponudb lahko lažnih. Spletni goljufi obljubljajo ugodne kredite z nizko obrestno mero in brez zavarovanj. Svojo ponudbo pošiljajo prek elektronske pošte, predstavljajo jo na socialnih omrežjih in na lažnih spletnih straneh izmišljenih bank ali finančnih podjetij. Neodvisno od bank obstaja tudi kar nekaj nefinančnih podjetij, ki vam ponujajo financiranje.