Addiko Bank Slovenija

#Oskar svetuje, kako varčevati

 Kako varčevati?

Kako ustvariti rezervo za predvidljive in nepredvidljive izdatke?

Oktober je mesec posvečen varčevanju in zato odlična priložnost, da Oskar poda par koristnih nasvetov.

Znate varčevati?

Oktober je mesec varčevanja, a ravnanje z denarjem je pomembno vsak dan. Pa res vsak dan razmišljate, kako lahko bolje ravnate z denarjem?  Ali veste, kako lahko učinkovito in enostavno varčujemo za predvidljive in nepredvidljive izdatke? Slovenci smo resda znani kot narod, ki varčuje več v primerjavi z ostalimi, a kljub temu nismo vsi vešči in vajeni dobrega upravljanja in razpolaganja s financami.

Varčevanje prilagodite sebi

Pri varčevanju je najbolj pomembno, da ga prilagodite sebi in svojim potrebam. Ob številnih nasvetih se namreč lahko zgodi, da izberete tistega, ki vam ne ustreza. Najbolje je, da nekaj časa spremljate svoje mesečne izdatke – predvidljive in nepredvidljive, saj boste na podlagi njih lahko bolje ocenili, koliko sredstev lahko namenite varčevanju.

Ne pozabite na varčevanje za t. i. »deževne dni«. To je varčevanje za nenačrtovane  izdatke, ki jih je težje obvladovati. Pojavijo se, ko se nam na primer pokvari kateri od gospodinjskih aparatov, nam pade telefon v vodo, sin oznani poroko, zlomijo se nam očala. Dajanje sredstev na stran za te izdatke ali tovrstna rezerva vam bodo v pomoč, ko se pojavijo nepredvidljivi dogodki.

Beležite svoje izdatke

Poleg osnovnih življenjskih stroškov za hrano in stanovanje lahko predvidljivi mesečni stroški vključujejo stroške goriva, oblačil, obutve, del sredstev porabimo za hobije, šport in rekreacijo, kulturna udejstvovanja, razne prevoze, darila, zdravstvene in druge storitve (frizer, TV, internet, telefon, …). Ti stroški lahko pomembno zmanjšajo razpoložljivi dohodek, zato jih redno spremljajte ali celo zapišite.

Večje izdatke kot so stroški registracije in servis našega avtomobila, rojstnodnevna praznovanja, prenova doma, počitnice, različne dejavnosti in udejstvovanja otrok, lahko prav tako načrtujete. Predvidite jih v začetku leta in si jih prav tako zabeležite.

Pri beleženju stroškov razmislite, ali niso med njimi morda stroški za storitve, ki jih ne potrebujete ali ne uporabljate. Razmislite, ali imate kakšen tak strošek, ki bi se mu lahko odrekli, ne da bi to zares opazili.

Varčujte redno in z določenim ciljem

Motivacija za varčevanje temelji predvsem na želji in težnji zagotoviti višjo kakovost življenja sebi in svojim bližnjim. Vsi si želimo varnost in dobro počutje. Praznovanja so povezana z občutkom ljubezni in pripadnosti, zato so nam pomembna v življenju. Potovanja nam prinašajo doživetja, avanture, raziskovanja, učenje, širijo stališča in bogatijo življenje. Lastništvo in redno vzdrževanje avtomobila sta poleg praktičnega vidika prevoza povezana z občutki osebne uspešnosti in statusa. Predmeti kot so nakit, lepa oblačila, čevlji, … nam dajejo osebno in družbeno prepoznavnost, izboljšujejo samopodobo.

Postavite si svoj cilj varčevanja in določite znesek, ki ga boste takoj ob nakazilu plače s trajnikom preusmerili na ločen, varčevalni račun. Vseeno je, ali gre za 20 ali 200 evrov, cilj pa je pomemben zato, ker boste videli, kako napredujete in kakšna nagrada vas čaka na koncu poti.

Za varčevanje ni nikoli prepozno

Vsak dan je lahko nova priložnost za varčevanje. Prihranke lahko namreč enostavno ustvarimo tudi z malce discipline, upoštevanjem določenih pravil in pogosto tudi s spremembo načina življenja. Tukaj vam ponujamo nekaj možnosti:

 • Vedno nakupujte s seznamom, primerjajte cene v katalogih, kupujte le toliko, kot zares potrebujete.
 • Če neko orodje ali kaj podobnega potrebujete le enkrat, si ga izposodite in ga ne kupujte.
 • Prodajte premajhne otroške obleke in vse ostale reči, ki jih ne potrebujete ali ne uporabljate več. Vsak evro šteje.
 • Za pot v službo uporabite kolo, skiro ali pojdite peš. Morda pa se lahko v službo vozite še s kom, ki gre v isto smer?
 • Ugašajte luči, izkoriščajte cenejšo električno energijo za pranje perila, prav tako naj električni aparati ne bodo ves čas v stanju pripravljenosti oziroma vključeni v vtičnico.

Storite torej prvi korak in …:

 • Razvijte svoj pristop k varčevanju, ki naj postane vaša navada.
 • Določite delež zaslužka, ki ga lahko vsak mesec privarčujete. Postavite si varčevalne cilje za predvidljive in nepredvidljive izdatke ter določite znesek, ki ga boste od mesečnega prihodka namenili za uresničitev cilja. Ustvarite za to različne varčevalne račune.
 • Varčujte redno in spremljajte cilje.
 • Beležite si svoje izdatke in jih primerjajte s prihodki. To vam daje pregled nad svojimi financami, ne da bi porabili več, kot lahko.
 • Preglejte mesečne stroške in poiščite morebitne prihranke ter tako optimizirajte porabo.
 • Denar razporedite za različne varčevalne namene takoj, ko dobite plačo. Tako boste ustvarili varovalo, da ne boste trošili več, kot je potrebno.
 • Varčujte tudi male zneske in tako ustvarjajte zlato rezervo.
 • Ko porabite denar iz fonda za ‘deževne dni’, poskrbite, da boste še naprej varčevali za te namene.
 • Pomen varčevanja za uresničevanje različnih ciljev predstavite otrokom. Naučite jih razporejati z denarjem.

Preberite več o Addiko ponudbi varčevanja ali pa izberite funkcijo »Plačuj in varčuj« v svoji mobilni banki Addiko Mobile ter se prepričajte, kako enostavno je lahko varčevanje. Že privarčevana sredstva pa lahko oplemenitite z Addiko depoziti, kjer vaša sredstva vežemo po ugodni obrestni meri.