Varnost na spletu

Varnost spletnega poslovanja

Seznanite se z največjimi nevarnostmi brezgotovinskega poslovanja ter preverite napotke, kako se pred njimi najučinkoviteje zavarovati. V priloženem dokumentu lahko najdete odgovore na varnostna vprašanja, vezana na plačilne kartice, e-trgovino, e-bančništvo ter mobilno bančništvo.

Varnost brezgotovinskega poslovanja

Pomembna obvestila:

3. 3. 2023 – Zaznali smo lažna elektronska sporočila – obveščamo, da smo zaznali nove primere Phishing napadov, kjer se pošiljatelj elektronskih sporočil lažno predstavlja v imenu Addiko Bank d.d. Pošiljatelj v lažnem elektronskem sporočilu, nagovarja prejemnika, da klikne na spletno povezavo ali odpre priponko sporočila. V elektronskem sporočilu je v naslovu pošiljatelja lahko spremenjena domena ali pa je dodan ali odvzet posamezen znak pri nazivu pošiljatelja. Uradna domena Addiko banke je addiko.com. 
Svetujemo vam, da ste pozorni tako na samo vsebino prejetih mailov kot na elektronski naslov pošiljatelja. Vse morebitne prejemnike tovrstnih sporočil opozarjamo, da v nobenem primeru ne sledijo navodilom pošiljatelja in ne razkrivajo svojih osebnih in varnostnih podatkov ter elektronsko sporočilo nemudoma trajno izbrišejo iz svojega elektronskega predala.

10. 2. 2023 – Zaznali smo lažna elektronska sporočila – obveščamo, da smo zaznali nove primere Phishing napadov, ki so usmerjeni na uporabnike spletne banke Addiko EBank, pri čemer potencialne žrtve prejmejo elektronsko sporočilo s povezavo na lažno spletno stran, ki je kopija prijavne strani za vstop v spletno banko Addiko EBank za občane.

Če uporabnik vpiše prijavne podatke (uporabniško ime in enkratno geslo) na lažni spletni strani, jih napadalci lahko uporabijo za prijavo v spletno banko Addiko EBank in v imenu uporabnika oddajo plačilni nalog. Spletna banka nato v naslednjem koraku uporabniku za potrditev plačila pošlje sporočilo SMS z varnostno kodo. Vpis te kode v drugem koraku na lažni spletni strani zahtevajo tudi napadalci, ki jo v primeru, da jo uporabnik tudi vpiše, sami vpišejo v spletni banki in s tem potrdijo goljufivo transakcijo.

To pomeni, da če se SMS koda vpiše v spletni obrazec, se s tem dejansko avtorizira plačilo, ki so ga napadalci po pridobitvi prijavnih podatkov vnesli v spletno banko.

Opozarjamo, da za prijavo v spletno banko Addiko EBank ni nikoli zahtevan vpis SMS kode, ampak izključno uporabniško ime in enkratno geslo.

Dodatno svetujemo, da nikoli ne dostopate do spletne banke preko spletnih povezav prejetih preko elektronske pošte ali SMS sporočila, ampak vedno z vpisom spletnega naslova v spletni brskalnik oz. preko shranjenega zaznamka v vašem spletnem brskalniku.

Slike prijavnih obrazcev na lažni spletni strani preverite tukaj.

Addiko Bank Slovenija