Addiko Bank Slovenija

Varnost na spletu

Krepimo zavedanje glede naraščajočih spletnih prevar!

Spletne prevare so v porastu! Zaščitimo se!

Varnost na spletu je vedno bolj pomembna.

Porast poskusov phishing napadov, ko goljufi prek lažnih spletnih strani, družbenih omrežij, elektronske pošte ali prek spletnih obrazcev poskušajo pridobiti osebna uporabniška imena in gesla za dostop do spletnih ali mobilnih bank, beležijo tako banke v Evropski uniji kot tudi pri nas.

Addiko mobile banking

Z uporabo sodobnih tehnologij in umetne inteligence bodo kibernetske prevare postale še bolj sofisticirane in bodo zelo usmerjeno ciljale ter zlorabljale človekovo ranljivost.

Addiko ključavnica

Med kibernetskimi incidenti že nekaj časa glede porasta izstopa ribarjenje, (po angleško phishing). V letu 2022 je namreč od skupaj 4123 obravnavanih incidentov predstavljal tretjino vseh prijav.

Addiko gotovina

Skupen znesek finančne škode obravnavanih incidentov v letu 2021 je v Sloveniji znašal kar 1,45 milijona evrov.

Ozaveščanje javnosti glede tveganj različnih spletnih prevar

Članice Združenja bank Slovenije, banke in hranilnice, so pripravile vseslovensko kampanjo ozaveščanja javnosti glede tveganj različnih spletnih prevar.

Cilj kampanje je okrepiti zavedanje o kibernetskih tveganjih in spletnih prevarah, z namenom, da bi uporabniki bančnih storitev uspešneje zaznali poskuse prevar in jih pravočasno tudi preprečili. Dejstvo namreč je, da za varnost pri spletnem poslovanju lahko največ naredi vsak posameznik sam.

Držimo se osnovnih pravil:

Addiko_success

Prek elektronske pošte, SMS sporočila ali telefonskega klica nikoli ne posredujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.

Addiko_success

Na povezavah, poslanih prek elektronske pošte ali SMS sporočil, nikoli ne vpisujte osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.

Addiko_success

Sumljiva sporočila, ki jih domnevno prejmete s strani banke, preverite s svojo banko ali hranilnico, najbolje pa je, da jih nemudoma zbrišete.

Addiko_success

Pogosto menjajte geslo in PIN številko.

Addiko_success

Izogibajte se avtomatskemu shranjevanju gesel v internetnem brskalniku.

Addiko_success

Bodite pozorni na vsak telefonski klic, pri katerem gre za posredovanje osebnih podatkov in gesel.

Addiko_success

Svoj računalnik zaščitite s protivirusnimi programi in požarnimi zidovi.

Addiko_success

Kupujte samo na preverjenih internetnih straneh.

Addiko spletno poslovanje

Varnost spletnega poslovanja

Seznanite se z največjimi nevarnostmi brezgotovinskega poslovanja ter preverite napotke, kako se pred njimi najučinkoviteje zavarovati. Poiščite odgovore na varnostna vprašanja, vezana na plačilne kartice, e-trgovino, e-bančništvo ter mobilno bančništvo.

Varnost brezgotovinskega poslovanja

Addiko splet

Zaščita pred spletnimi prevarami

Obiščite spletno stran pazi.se: https://www.pazi.se, na kateri so opisane aktualne spletne prevare, kako jih prepoznati in kako se pred njimi ustrezno zaščititi.

V okviru kampanje ozaveščanja javnosti glede tveganj spletnih prevar za leto 2024 so bili posneli podkasti in sicer:

  1. lažni spletni oglasi in trgovine,
  2. kaj storiti, ko postaneš žrtev spletne prevare,
  3. investicijske prevare,
  4.  vrste spletnih prevar,
  5. kako se o spletnih prevarha pogovarjati z otroci.
Oskar Hrček - Addiko banka

»Če se nekaj zdi, da je prelepo, da bi bilo resnično, potem najbrž res ni.”
V Addiko banki je varnost uporabnikov pri uporabi digitalnih bančnih storitev na prvem mestu. V Banki smo za to uvedli številne varnostne mehanizme, a dodatna previdnost nikoli ni odveč. K slednji lahko prispevate tudi sami, zato pred nakupom ali opravljanjem storitev na spletu preberite nasvete na spodnji povezavi.