Addiko Bank Slovenija

#Oskar svetuje, kako brezskrbno na dopust

Brezskrbno na dopust

Finančni nasveti za varen in brezskrben dopust

Poletje je čas dopustov, ki jih ljudje preživimo na različne načine, doma in v tujini. Da bo ta čas čim bolj brezskrben in prijeten, smo pripravili nekaj finančnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč. Pogosto se namreč zgodi, da načrtujemo čisto vse razen financ. A tudi te so pomembne za varen in brezskrben dopust.

Na kaj je treba pomisliti pred odhodom?

Gotovina – nekaj jo imejte s seboj, na bankomatih pa jo dvigujte brez konverzije

S seboj je poleg dveh kreditnih kartic dobro imeti tudi nekaj gotovine v lokalni valuti. Priskrbite si jo lahko v naših poslovalnicah. Manj pogoste valute si za vsak primer naročite že nekaj dni pred odhodom. Če boste dvigovali gotovino na bankomatih v tujini, vedno uporabljajte Addiko debetno kartico Mastercard in pazite, da izberete možnost plačila ali dviga brez konverzije (v lokalni valuti). V tem primeru se preračun v evre izvede po tečaju izdajatelja kartice, ta pa je za vas ugodnejši.

Ob dvigu gotovine vam lastnik bankomata lahko zaračuna dodatno provizijo. Med potekom transakcije zato pozorno preberite obvestila na zaslonu bankomata. Če višine nadomestila niste pripravljeni plačati, prekinite transakcijo in poiščite drug bankomat, ki nadomestila morebiti ne zaračuna ali pa ga zaračuna v nižjem znesku.

Plačilne kartice

V tujini je najbolj ugodno, pregledno, pa tudi praktično plačevanje s plačilnimi karticami. Pred odhodom na dopust preverite veljavnost svojih plačilnih kartic in višino razpoložljivega limita porabe. Če potujete v tujino, je dobro razpolagati z več različnimi karticami (vsaj dvema) za primer, da katero izgubite, vam jo ukradejo ali jo zadrži bankomat. Za dvigovanje gotovine vedno uporabljajte debetno kartico, s kreditno kartico pa raje plačujte na prodajnih mestih ali prek spleta.

Addiko banka vsa plačila in dvige gotovine v tujih valutah pretvori po tečaju kartičnega sistema Mastercard. Tečaj si lahko ogledate tukaj.

Pred odhodom na dopust preverite limit na plačilni kartici. Če je treba, si limit začasno povišajte. Pri tem ne pozabite, da je tudi kartica denar, zato je pomembno, da nanjo še posebej skrbno pazite.

Naročite SMS varnostno obveščanje

Naročite si SMS varnostno obveščanje o uporabi kartice. Tako boste obveščeni o plačilih ali dvigu gotovine na bančnem avtomatu z vašo kartico. Ob vsakem plačilu ali dvigu s kartico boste namreč prejeli SMS sporočilo s podrobnostmi transakcije (kje, kdaj in koliko denarja je znašal nakup ali dvig), zneski pa bodo izpisani v evrih, kar vam je lahko v pomoč, če plačujete v tuji valuti. Če veste, da kartice niste uporabili, vas bo varnostno SMS sporočilo opozorilo, da se s kartico dogaja nekaj nenavadnega.

Uporabljajte spletno in mobilno bančništvo

Pristopite k spletni banki Addiko Ebank in mobilni banki Addiko Mobile, da boste tudi na dopustu s pomočjo svojega pametnega telefona na tekočem s stanjem in prometom na svojih (in pooblaščenih) osebnih in varčevalnih računih ter plačilnih karticah. Addiko Ebank in Addiko Mobile vam omogočata dostop do bančnih storitev 24 ur na vse dni v tednu in poslovanje z banko na daljavo, kjerkoli in kadarkoli to potrebujete.

Ne uporabljajte javnega WiFija

WiFi v kavarni, restavraciji ali na ulici je resda brezplačen, ni pa najbolj varen, saj lahko v javnih omrežjih marsikdo prestreže podatke, ki jih posredujete banki ali spletni trgovini, zato se raje priklopite na mobilne podatke. Še prej pa se pri svojem mobilnem operaterju pozanimajte, kako je z gostovanjem v tujini, da vas na koncu ne preseneti ogromen račun za telefon.

Plačajte račune in poravnajte vse obveznosti že pred dopustom

Na plaži in v centru katere od svetovnih metropol naj bo vaša zadnja skrb, ali ste poravnali račun za elektriko ali ne, zato vse svoje račune plačajte vnaprej. Če uporabljate spletno ali mobilno banko, pa lahko oddate plačilo in to bo poravnano na datum, ki ste ga izbrali.

Naredite kopije pomembnih dokumentov

Previdnosti ni nikoli preveč in dovolj je že trenutek nepazljivosti, da ostanete brez vsega, sploh ko vas prevzame dopustniško navdušenje. Naredite po dve kopiji pomembnih dokumentov – osebne izkaznice, potnega lista, zavarovanja in plačilnih kartic. Eno kopijo pustite sorodnikom ali prijateljem, drugo pa imejte s sabo.

Pomembne številke

Obvezno si zapišite telefonsko številko, ki je zapisana na hrbtni strani kartice in na katero lahko pokličete 24 ur na dan 365 dni v letu in takoj prijavite izgubo, krajo ali težave z vašo plačilno kartico. Številka za preklic kartice (izguba ali zloraba): +386 (0)1 583 41 83 (Bankart d.o.o., Ljubljana). O kraji ali izgubi kartice nemudoma obvestite tudi svojo banko, da bo preklicala kartice, saj vas sicer lahko čaka neprijetno presenečenje v obliki praznega bančnega računa. Če so vam ukradli kartice, dokumente ali kar koli drugega ali če ste navedeno izgubili, obvestite lokalno policijo, ki naj napiše zapisnik.

Kontaktni center Addiko banke (vsak delovnik od 8. do 16.30. ure): T 01 58 04 228T 01 58 04 000

Sum zlorabe, blokada e-bančništva: T 01 580 43 00

Sklenite zavarovanje

Pred odhodom v tujino ne pozabite skleniti zavarovanja. Če imate pri Addiko banki sklenjen paket bančnih storitev, preverite, kakšno zavarovanje vam ta omogoča: https://www.addiko.si/obcani/ostale-storitve/zavarovanja-imetnikov-paketov/

Dodaten nasvet

Ves čas imejte na očeh svojo prtljago in denar. Denar menjajte le v bankah in uradnih menjalnicah (splača se primerjati tečaje in provizije). Ne imejte pri sebi več denarja, kot ga potrebujete. Nosite skrivni pas za denar pod oblačilom. Če potujete v paru ali skupini, si med seboj razdelite denar in kartice. Pri plačevanju s plačilno kartico bodite zelo pozorni in imejte kartico ves čas na očeh.

Kadar kartico uporabljate za rezervacijo ali plačilo hotelskih, prevoznih ali drugih storitev, se predhodno seznanite s pogoji rezervacije, še posebej to velja za pogoje odpovedi rezervacije oziroma morebitne naknadne plačljive storitve, ki niso zajete v ceni storitve. Pri rezervaciji bodite tudi pozorni na to, da vam rezervacija zasede razpoložljiva sredstva na kartici. V primeru odpovedi rezervacije razpoložljiva sredstva na kartici ne bodo sproščena istočasno. Začasna avtorizacija (rezervacija) ostaja veljavna določen čas (do 10 dni) in nato samodejno zapade. V tem času se lahko končno knjiženje izvede kadarkoli.