Addiko Bank Slovenija

ObčaniPodjetja

Brezstično plačevanje

Limit pri brezstičnem poslovanju je 50 EUR.

S 1. junijem 2022 se je spremenila zgornja meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami, in sicer s 25 EUR na 50 EUR.

 • Za plačilo, do vključno 50 EUR, na POS terminalu na prodajnem mestu v Sloveniji ni več potreben vnos PIN številke, zato je vaše plačevanje z brezstičnimi karticami še hitrejše in enostavnejše.
 • Vnos PIN številke je potreben za potrjevanje brezstičnih plačil nad 50 EUR (izjemoma za brezstična plačila pod 50 evrov, kadar je takšna zahteva POS terminala).
 • V Addiko banki smo zaradi zagotavljanja dodatne varnosti pri brezstični uporabi kartic določili skupni limit za izvajanje brezstičnih transakcij brez vnosa PIN-številke na 100 EUR ali 5 zaporednih brezstičnih transakcij do 50 EUR. To pomeni, da ko stranka doseže skupni znesek predhodnih zaporednih brezstičnih plačil brez PIN-a, ki pri Addiko banki znaša 100 EUR, mora v nadaljevanju tudi pri plačilu zneska pod 50 EUR na prodajnih mestih na POS terminalu vpisati PIN številko svoje kartice. Prav tako mora vnesti PIN številko, ko opravi 5 zaporednih brezstičnih transakcij.

Brezstične kartice in mobilne denarnice temeljijo na tehnologiji NFC (angleško: Near field communication), ki omogoča plačevanje brez neposrednega stika kartice ali mobilnega telefona, na katerem je nameščena mobilna denarnica s POS-terminalom. Prednost brezstičnega plačevanja je, da plačilne kartice ni treba vstaviti v režo POS-terminala, temveč jo POS-terminalu le približate oziroma se ga dotaknete. Brezstične kartice imajo vgrajen varnostni čip in radijsko anteno, po kateri se brezžično poveže s POS-terminalom. To omogoča pohitritev izvedbe plačila in tudi dodatno varnost pri plačevanju, saj kartice pri plačevanju ne izpustite iz rok.

S karticami, ki so opremljene z znakom “brezstično” lahko na ustrezno opremljenih prodajnih mestih plačujete tudi brezstično. Na POS terminalih, ki omogočajo brezstično plačilo je prav tako znak “brezstično”.

Za zneske do vključno 25,00 EUR (od 1. 6. 2022 do 50 EUR) vnos PIN-a ni potreben. Za zneske nad 25,00 EUR (od 1. 6. 2022 nad 50 EUR) je transakcijo potrebno potrditi z vnosom PIN-a. V obeh primerih se plačilo izvede brezstično.

Od marca 2019 imajo brezstično funkcionalnost tudi vse nove Addiko debetne kartice Mastercard, ki bodo popolnoma nadomestile debetne Maestro kartice (kartice transakcijskega računa).

Brezstične kartice stranke, ki še imate stične kartice, prejmete ob naslednji obnovi vaših kartic, torej ob poteku njihove veljavnosti, ki je navedena na kartici. Če želite brezstično kartico prejeti prej, jo lahko naročite v svoji poslovalnici. Pri tem plačate strošek predčasne izdelave po veljavnem Ceniku.

Prva uporaba brezstične Addiko kartice

Pred prvo uporabo brezstične funkcionalnosti je potrebno izvesti eno (1) stično transakcijo na bankomatu ali POS terminalu. Nadaljnja uporaba kartice je lahko brezstična.

Kako poteka brezstično plačevanje?
Nakup do 50 EUR

 • Prodajalec vnese in potrdi znesek nakupa.
 • Kartico prislonite na POS-terminal, ki je označen s simbolom za brezstično plačevanje.
 • Počakate na zvočni/svetlobni signal, ki nakazuje, da je nakup uspešno opravljen.
 • Vzemite potrdilo o nakupu (slip).

Nakup nad 50 EUR

 • Prodajalec vnese in potrdi znesek nakupa.
 • Kartico prislonite na POS-terminal, ki je označen s simbolom za brezstično plačevanje.
 • Nakup potrdite z vnosom PIN-a.
 • Počakate na zvočni/svetlobni signal, ki nakazuje, da je nakup uspešno opravljen.
 • Vzemite potrdilo o nakupu (slip).

Dodatna varnost pri zaporednih brezstičnih transakcijah brez vnosa PIN-a
Po več zaporednih brezstičnih transakcijah brez vnosa PIN-a s skupnim zneskom do 100 EUR je potrebno izvesti stično transakcijo (z vstavitvijo kartice v režo POS-terminala) in z vnosom PIN-a.

Pred prvo uporabo brezstične funkcionalnosti je potrebno izvesti eno (1) stično transakcijo na bankomatu ali POS terminalu.

Dovolj je, da kartico le prislonite na brezstični POS terminal.

Za zneske do vključno 50 EUR vnos PIN-a ni potreben. Za zneske nad 50 EUR je transakcijo potrebno potrditi z vnosom PIN-a. V obeh primerih se plačilo izvede brezstično.

Brezstično kartico prislonite na brezstični POS terminal oziroma njegovo tipkovnico. Kartice ob tem ni potrebno izročati prodajalcu.

Plačilo se izvede samo enkrat (1x) ne glede na to, kolikokrat kartico za izvedbo posameznega plačila prislonite na POS terminal.

Kadar POS terminal nima možnosti brezstičnega plačila, plačate s kartico na običajen, stičen način. To pomeni, da tudi zneske manjše od 50 EUR potrdite z vnosom PIN-a.

Če želite, da vas kontaktiramo in odgovorimo na vaša vprašanja, izpolnite spodnja polja:

Namen obdelave in uporabe vaših osebnih in kontaktnih podatkov, ki ste jih delili z nami pri odgovorih na vprašanja, sta predstavitev in priprava prilagojene ponudbe Addiko Bank d.d. pred sklenitvijo pogodbe (povabilo na sestanek, izdelava in pošiljanje ponudbe). Addiko Bank d.d. bo vaše podatke za ta namen hranila 4 mesece in jih ne bo uporabila v druge namene.

Upravljalec podatkov je Addiko Bank d.d., Dunajska 117, 1000 Ljubljana. Za več informacij o obdelavi vaših osebnih podatkov, lahko obiščete temu namenjeno spletno stran: https://www.addiko.si/varstvo-podatkov/, ali se obrnete neposredno na pooblaščeno osebo za varstvo podatkov na e-naslov: dpo.si@addiko.com, ali na telefonsko številko +386 (0)1 580 40 00.

Addiko gotovinski krediti po vaši meri že od 20 EUR na mesec!

Sklenete jih lahko tudi preko spleta na hipkredit.addiko.si

Izberite znesek in dobo, ki vam najbolj ustrezata!

Izračunajte svoj obrok!

Rabite dodatno gotovino za uresničitev vaših načrtov?

Izpolnite spletno vlogo za kredit in v le nekaj minutah dobite odgovor o tem, koliko kredita vam lahko ponudimo.

Želim izračunati svoj kredit!