Addiko Bank Slovenija

#Oskar svetuje – ponudbe kredita na spletu

 Previdno spremljajte spletne ponudbe za kredite!

Na spletu je čedalje več ponudb za ugodne gotovinske kredite, ki jih lahko sklenete … kar prek spleta. A previdnost tudi tu ni odveč, saj je veliko tovrstnih ponudb lahko lažnih.

Spletni goljufi obljubljajo ugodne kredite z nizko obrestno mero in brez zavarovanj. Svojo ponudbo pošiljajo prek elektronske pošte, predstavljajo jo na socialnih omrežjih in na lažnih spletnih straneh izmišljenih bank ali finančnih podjetij. Neodvisno od bank obstaja tudi kar nekaj nefinančnih podjetij, ki vam ponujajo financiranje.

Če se odločate za najem takega kredita, bodite previdni in pozorni na višino obrestne mere in na vse »skrite« stroške. Svetujemo vam, da vedno dobro preverite, kdo je podjetje, ki vam ponuja kredit in se tako izognete finančni škodi, ki vam je lahko povzročena. Naj vas nekaj dodatne gotovine ne stane toliko, da bi vam vračilo kredita povzročilo dodatno stisko.

Banke in ostale finančne institucije so razvile številne nove, sodobne in varne poti za sklenitev kredita. Morda vseh možnosti ne poznate, zato vam predstavljamo, na kakšen način vse lahko hitro in varno sklenete ali oddate vlogo za kredit, ne da bi se posluževali alternativnih ali celo lažnih virov financiranja.

Kredit pri banki v poslovalnici

Kredit pri banki je »klasična« metoda financiranja, ki se jo poslužujemo, ko potrebujemo višji znesek financiranja ali pa dodatni nasvet bančnega svetovalca pri sklenitvi novega kredita.

Če kredit sklepamo pri banki, kjer imamo odprt transakcijski račun za prejemanje osebnih dohodkov, običajno ne potrebujemo predložiti dodatnih dokazil (priliv plače, potrdilo delodajalca ipd.). Pri sklenitvi kredita v banki lahko hkrati izvedemo tudi združitev oziroma poplačilo obstoječih obveznosti (tudi pri drugih bankah) in s tem vse mesečne obveznosti združimo v en skupen mesečni obrok.

Še nasvet: Pred sklenitvijo novega kredita pridobite ponudbe različnih bank ter primerjate končno ceno kredita, ki je zajeta v vrednosti EOM (efektivna obrestna mera).

Kredit pri banki prek digitalne poti

Banke svojim strankam nudijo tudi možnost sklenitve kredita prek digitalnih kanalov, in sicer preko mobilne banke ali spletne banke. Postopek delno ali v celoti izvedete brez obiska poslovalnice, saj informativni izračun in podpis kreditne dokumentacije opravite v celoti digitalno.

Še nasvet: Če koristite sodobne tržne poti, je pred sklenitvijo kredita vredno preveriti ali je ponudba ugodnejša od tiste, ki vam jo banka nudi v poslovalnici.

Kredit pri trgovcu

Ko vidite ugodno ponudbo, ki je ne smete zamuditi, pa naj gre za nakup pohištva, tehnike ali avtomobila, je zelo priročen hitri kredit pri trgovcu. Trgovec je posrednik za kredite različnih bank in tako omogoča, da hitro in enostavno z malo dokumentacije uredite financiranje na prodajnem mestu ali v spletni trgovini.

Trgovcu oddate potrebno dokumentacijo za odobritev kredita, ta pa za vas odda kreditno vlogo. Podpis kreditne dokumentacije opravite kar na prodajnem mestu. Ob uspešno oddani vlogi prejmete izplačilo še v istem dnevu.

Še nasvet: Pred izbiro kredita pri trgovcu vseeno preverite ponudbo pri matični banki, saj je lahko ta v določenih primerih za stranko vseeno bolj ugodna.

Storitev ‘Kupi zdaj, plačaj kasneje’

Je inovativen način obročnega plačila, ki je na voljo pri določenih ponudnikih blaga in storitev, tako v spletni kot v fizični trgovini. Vse kar potrebujete je, da si prenesete tovrstno aplikacijo za obročna plačila na svoj mobilni telefon ali računalnik in se registrirate vanjo. Uporaba aplikacije je enostavna in vas lepo vodi preko celega postopka. Postopek sklenitve kredita opravite kar sami v nekaj minutah.

Ob nakupu v poslovalnici boste lahko po vnosu podatkov razdelili svoj nakup na obroke prek poslanega SMS-a ali elektronskega sporočila sami, brez vednosti prodajalca. Ko pa zaključujete nakup preko spleta, izberite obročno plačevanje in svoj nakup prilagodite svojim željam. Po vnosu podatkov v trenutku prejmete odgovor, ali je vaša vloga odobrena in je obročno plačilo mogoče.

Še nasvet: Pred uporabo preverite ponudnika kreditne aplikacije in seveda bodite pozorni na vse stroške, ki so vključeni.

Kredit prek mobilne denarnice

Če ste digitalni navdušenec, potem zagotovo uporabljate mobilno denarnico, ki vam omogoča plačevanje s telefonom kadarkoli in kjerkoli. Uporabljate lahko mobilno denarnico katere od slovenskih bank, na voljo pa so tudi druge mobilne denarnice. Te dodatno, v sodelovanju z bankami, že uvajajo možnost sklenitve hitrega kredita prek mobilne denarnice in brez papirne dokumentacije.

Za sklenitev kredita vnesete v mobilno denarnico svoje podatke in v istem trenutku prejmete obvestilo, ali je vaš kredit odobren. Če je kredit odobren, prejmete črtno kodo, s katero se fizično identificirate na enem od prodajnih mest, ki jih določi ponudnik te aplikacije. Teh je veliko, tako da ne skrbite, zagotovo boste našli vsaj eno v bližini vašega doma. Po potrditvi še isti trenutek dobite denar na svoj račun v mobilni denarnici.

Še nasvet: Previdnost ni nikoli odveč. Preverite vse stroške in jih primerjajte s ponudbami drugih možnosti sklenitve kredita.

Nakup/plačilo na obroke s kreditno kartico

Kreditna kartica z možnostjo nakupa na obroke je prav tako vse bolj priljubljena rešitev, ki jo nudijo banke. Omogoča razdelitev plačila na 2 do 60 obrokov in ne zahteva obiska poslovalnice niti dokumentacije.

Ko boste zaključili nakup s kreditno kartico, boste prejeli SMS obvestilo o možnosti nakupa na obroke. Sledite navodilom in v 30 minutah odgovorite s poljubnim številom obrokov. Če želite poravnati plačilo v enkratnem znesku, na sporočilo SMS ne odgovorite.

Še nasvet: Predvidite skupen znesek nadomestil, ki jih plačate za vsak obrok, in premislite, ali je tovrsten način ekonomičen, ko se odločate za nakup blaga ali storitev manjše vrednosti.

Lažne kreditne ponudbe vas lahko stanejo veliko denarja, zato previdnosti pri sklepanju kreditov ni nikoli preveč. Še vedno pa velja najboljši nasvet, ki vas obvaroval pred spletnimi goljufi: “Ne nasedajte pravljicam. Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni!”