Addiko Bank Slovenija

#Oskar svetuje o uporabi plačilnih in kreditnih kartic

Ali ste vedeli, da lahko plačujete s kartico na obroke?

Plačilo s karticami

Tokrat se Oskar posveča uporabi kreditnih in plačilnih kartic ter pregleduje različne možnosti in funkcionalnosti.

Nakupujte na obroke s kreditno kartico

Ste v obdobju, ko opremljate novo stanovanje ali potrebujete kar nekaj novih stvari v vašem domu? Kreditna kartica z možnostjo nakupa na obroke je vse bolj priljubljena rešitev, ki jo nudijo banke, ko se lotevate tovrstnih projektov. Kartica ne zahteva obiska poslovalnice niti dokumentacije, tudi dodatno dogovarjanje s trgovcem ni potrebno.

Imetniki kreditne kartice oz. kartice z odloženim plačilom lahko na obroke razdelite vsak nakup na spletu pa tudi na vseh prodajnih mestih v Sloveniji in tujini, ki so označena za sprejemanje teh kartic. Razdelitev na obroke je enostavna: opravite jo kar prek sporočila SMS.

Preverite obročno odplačevanje, ki vam ga ponuja banka

Banke vam ponujajo možnost plačila na obroke. Odvisno od banke, lahko razdelite plačilo na 2 pa vse do 60 obrokov. Preverite tudi najnižjo vrednost nakupa, ki jo lahko razdelite na obroke in najnižjo vrednost enega obroka.

Plačilo na obroke je brez obresti, se pa posamezen obrok obračuna v skladu z veljavnim cenikom banke. Predvidite skupen znesek nadomestil, ki jih plačate za vsak obrok, in premislite, ali je tovrsten način ekonomičen, ko se odločate za nakup blaga ali storitev manjše vrednosti.

Na obroke lahko razdelite tudi dvig gotovine na bankomatu. Preverite, kaj vam omogoča vaša banka: določene kartice omogočajo razdelitev dviga gotovine na bankomatu na 2 do 60 obrokov. Pri tem je potrebno upoštevati in pri svoji banki preveriti višino provizije za dvig gotovine na bankomatu s kreditno kartico. Zato je to funkcionalnost priporočljivo uporabiti v primerih, ko vam plačilo z gotovino prinese večji popust, kot je, recimo, provizija dviga s kreditno kartico.

Kako poteka nakupovanje na obroke?

  • Nakup opravite kot vsak drug nakup s plačilno kartico v fizičnih trgovinah ali na spletu.
  • Ko boste zaključili nakup s kreditno kartico, boste prejeli SMS obvestilo o možnosti nakupa na obroke.
  • Sledite navodilom in v sporočilo zapišite poljubno število obrokov. Na sporočilo odgovorite v času, ki je naveden v sporočilu.
  • Postopek je zaključen, ko prejmete povratno sporočilo SMS o potrditvi nakupa.
  • Če želite poravnati plačilo le v enkratnem znesku in ne v obrokih, na sporočilo SMS ne odgovorite.

Varnost in identifikacija

Plačilne kartice v skladu z zakonodajo uporabljajo najvišje standarde varovanja. Pri plačilih na fizičnih prodajnih mestih se zahteva uporaba identifikacije z vnosom PIN številke. PIN številka je vaša edinstvena varnostna koda za uporabo kartice – ne delite je z nikomer, predvsem pa je ne shranjujte na listkih v denarnici ali v telefonskem imeniku!

Pri plačilih na spletnih prodajnih mestih se zahteva 2-stopenjsko preverjanje uporabnika plačilne kartice oziroma preverjanje v dveh korakih.

Odvisno od banke, potrditev spletnega nakupa izvajate v mobilni banki ali z uporabo storitve Rekono, kjer je pogoj za potrjevanje in uspešno plačilo spletnih nakupov aktiviran račun v mobilni aplikaciji Rekono OnePass. Več o tem preberite na: https://www.addiko.si/obcani/kartice/varna-uporaba-kartic/.

Pri karticah s SMS obročno funkcionalnostjo povratno sporočilo SMS služi tudi kot potrditev opravljenega nakupa ali kot varnostni SMS.

Preverite ugodnosti vaše kartice

Poleg priročnosti vam plačevanje s plačilno kartico z odloženim plačilom prinaša tudi številne ugodnosti. Prejmete lahko popust na določene nastanitve in si tako privoščite ugodnejši oddih. Izkoristite lahko popust za izposojo vozil in odkrijte svobodo na počitnicah ali poslovni poti. Zato vedno preverite ugodnosti, ki vam jih omogoča vaša kartica, saj nekatere nudijo ugodnosti tudi pri nakupu kozmetičnih izdelkov, medicinskih storitev, športne opreme, izjemnih doživetij ipd.