Addiko Bank Slovenija

#Oskar svetuje: Bodite osveščen investitor

Zaščitite se, preden bo prepozno!

Prepoznate sumljive naložbene ponudbe in ali se znate zaščititi pred naložbenimi prevarami?

Tokrat obravnavamo naložbene prevare in ključne informacije o nevarnostih, ki na nas pretijo v svetu financ. Naučite se prepoznati sumljive ponudbe, seznanite se s strategijami zaščite svojih naložb in utrdite temelje svoje finančne pismenosti. Bodite osveščen investitor!

Kaj so naložbene prevare?

Med naložbene prevare sodijo prevare z delnicami, obveznicami in kriptovalutami, prav tako pa tudi prevare z žlahtnimi kovinami, »mamljivimi« nepremičninskimi naložbami v tujini ter naložbe v alternativne vire energije.

 Čeprav obstaja veliko različnih načinov, s katerimi nas spletni goljufi skušajo prepričati v »dobičkonosne« naložbe (SMS sporočila, e-pošta, spletne klepetalnice), se je v zadnjem času razmahnilo predvsem klicanje po telefonu.

Kot primer, spletni goljufi naključno izberejo vašo telefonsko številko ter se – pogosto v polomljeni slovenščini z vzhodnjaškim naglasom – predstavijo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut. Zagotavljajo vam, da vas v vaši virtualni denarnici čaka nekaj tisoč evrov, pogoj za izplačilo pa je namestitev programa za oddaljen dostop (Anydesk) na vaš računalnik ali telefon. Ko jim to omogočite, prevaranti prevzamejo upravljanje z vašim računalnikom ali telefonom, vstopijo v vašo spletno ali mobilno banko in vam iz nje poberejo denar.

Sredstva običajno nato nakažejo na račun katere druge žrtve, ki je – enako kot vi – prepričana v zaslužek s kriptovalutami. To v praksi pomeni, da na svojem računu dejansko lahko vidite priliv sredstev, s tem pa navidezen dobiček. Kljub temu v zaključni fazi vse žrtve ostanejo brez denarja, saj bodo goljufi denar ponovno nakazali v druge kripto denarnice pod svojim nadzorom.

Kako prepoznati naložbeno prevaro?

 • Klic z neznane telefonske številke.
 • Klicatelj govori v polomljeni angleščini z vzhodnjaškim naglasom.
 • Klicatelj vam obljublja ekstremno visoke zneske ter vas skuša prepričati v oddaljen dostop do vašega računalnika ali telefona.
 • Prek lažnih spletnih platform prikazujejo strmo rast denarnega vložka.
 • Nakazilo določenega dela zaslužka in novačenje k večjim vložkom.
 • Neodzivnost goljufov, če želite izplačilo domnevnega zaslužka.

Kako se zaščititi pred naložbeno prevaro?

 • Bodite sumničavi do ponudb, ki obljubljajo varne naložbe, zagotovljen donos ali visoke dobičke.
 • Ne nasedajte pravljicam o ogromnih zaslužkih in ponudbah, ki so časovno omejene.
 • Ne oglašajte se na neznane telefonske številke iz tujine, če ste se oglasili, pa klic nemudoma prekinite.
 • Na računalnik ali telefon ne nameščajte programov za oddaljen dostop ter nikomur ne dovolite dostopa do svojega računalnika, telefona in/ali spletne ter mobilne banke.
 • Pred prvim nakazilom obvezno preverite trgovalno platformo in se posvetujte s preverjenimi strokovnjaki.
 • Ne iščite informacij prek spleta, saj na spletnih platformah spletni goljufi sami pišejo ocene za svoje trgovalne platforme.
 • Izognite se tudi spletnim ponudnikom, ki obljubljajo povračilo sredstev – običajno gre za poskus ponovne goljufije.
 • Ob morebitnem oškodovanju zberite vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP-številke) in se za prijavo čim prej obrnite na najbližjo policijsko enoto in svojo banko.

Vir: kampanja Pazi.se: VARNOST NA SPLETU.

Preverite tudi ostale Oskarjeve nasvete:

Oskar svetuje glede uporabe kreditnih kartic

Ali ste vedeli, da lahko plačujete s kartico na obroke?

Ste v obdobju, ko opremljate novo stanovanje ali potrebujete kar nekaj novih stvari v vašem domu? Kreditna kartica z možnostjo nakupa na obroke je vse bolj priljubljena rešitev, ki jo nudijo banke, ko se lotevate tovrstnih projektov. Kartica ne zahteva obiska poslovalnice niti dokumentacije, tudi dodatno dogovarjanje s trgovcem ni potrebno.

Addiko #oskarsvetuje Kredit na spletu

»Če se nekaj zdi, da je prelepo, da bi bilo resnično, potem najbrž res ni.«

V Addiko banki je varnost uporabnikov pri uporabi digitalnih bančnih storitev na prvem mestu. V Banki smo za to uvedli številne varnostne mehanizme, a dodatna previdnost nikoli ni odveč. K slednji lahko prispevate tudi sami, zato pred nakupom ali opravljanjem storitev na spletu preberite spodnje nasvete.

Prevideno pri nepoznanih spletnih straneh in stikih

#Oskarsvetuje - varna gesla

Zagotovo se tudi vi srečujete s težavo, kako oblikovati ustrezna in varna gesla za različne uporabniške račune ter si hkrati vsa zapomniti. Pa vendar je to osnovni varnostni ukrep, saj zgolj gesla varujejo našo identiteto, bančne račune, kreditne kartice, spletno banko, skratka naše celotno življenje na spletu.

Če menite, da za oblikovanje in upravljanje z gesli nimate dovolj tehničnega znanja, ali se izgovarjate na pomanjkanje časa, vabljeni k nadaljnjemu branju tega prispevka: pomagal vam bo k večji varnosti vašega spletnega življenja.

Kako ustvariti rezervo za predvidljive in nepredvidljive izdatke?

Ravnanje z denarjem je pomembno vsak dan. Pa res vsak dan razmišljate, kako lahko bolje ravnate z denarjem?  Ali veste, kako lahko učinkovito in enostavno varčujemo za predvidljive in nepredvidljive izdatke?

Pri varčevanju je najbolj pomembno, da ga prilagodite sebi in svojim potrebam.

Addiko Mastercard ugodnosti

Finančni nasveti za varen in brezskrben dopust

Poletje je čas dopustov, ki jih ljudje preživimo na različne načine, doma in v tujini. Da bo ta čas čim bolj brezskrben in prijeten, smo pripravili nekaj finančnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč. Pogosto se namreč zgodi, da načrtujemo čisto vse razen financ. A tudi te so pomembne za varen in brezskrben dopust.

Na kaj je treba pomisliti pred odhodom?

Addiko gotovinski krediti

Finančni nasveti pri sklenitvi kredita: fiksna ali spremenljiva obrestna mera?

Ali pri najemu kredita izbrati spremenljivo ali fiksno obrestno mero? Kakšne so njune prednosti in slabosti preberite v nadaljevanju:

Ali pri sklenitvi kredita izbrati spremenljivo ali fiksno obrestno mero?

Addiko #oskarsvetuje Kredit na spletu

Na spletu je čedalje več ponudb za ugodne gotovinske kredite, ki jih lahko sklenete … kar prek spleta.

A previdnost tudi tu ni odveč, saj je veliko tovrstnih ponudb lahko lažnih. Spletni goljufi obljubljajo ugodne kredite z nizko obrestno mero in brez zavarovanj. Svojo ponudbo pošiljajo prek elektronske pošte, predstavljajo jo na socialnih omrežjih in na lažnih spletnih straneh izmišljenih bank ali finančnih podjetij. Neodvisno od bank obstaja tudi kar nekaj nefinančnih podjetij, ki vam ponujajo financiranje.