Addiko Bank Slovenija

#Oskar svetuje glede uporabe bankomatov

Kaj moramo vedeti pred dvigovanjem denarja na bankomatih v tujini?

Poletje je na vrhuncu in z njim čas za oddih  od delovnih in šolskih obveznosti. Po podatkih raziskave trga Masterindex izvedene v maju 2023, bo kar 59 % Slovencev počitnikovalo na Hrvaškem, 25 % v sredozemskih državah (kot so Španija, Francija, Albanija, Grčija, Turčija), 18 % v Italiji in 17 % v drugih evropskih državah. Zanimivo je, da jih bo več kot 40 % nastanitev plačalo z gotovino. Med tistimi, ki običajno potujejo v države z Eurom, jih tretjina dviga denar na bankomatih.

Bankomati so najpreprostejša pot do gotovine, a ne glede na to ali v državi, v katero se odpravljate, uporabljajo evrsko ali drugo valuto, bodite pri dvigovanju gotovine pozorni na ‘dodaten strošek uporabe bankomata’. Ta se razlikuje od bankomata do bankomata, tako na Hrvaškem kot drugod po Evropi.

Če želite izvedeti več o tem, kako se izogniti neželenim provizijam na bančnih avtomatih v tujini, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov.

Počitnikovanje na Hrvaškem

Na Hrvaškem je od januarja 2023 uradna valuta evro, zato vam provizija za valutno menjavo ne bo več zaračunana. Vendar vam lahko banka kot lastnik bankomata zaračuna uporabnino, kar pomeni, da dvigi gotovine niso brezplačni.

Vaša banka vam sicer lahko nudi določeno število brezplačnih dvigov gotovine na bankomatu drugih bank v območju evra, kljub temu pa boste z dvigom plačali stroške »uporabnine« bankomata. Kot rečeno, je to provizija, ki jo zaračuna tuja banka,  ki je lastnica bankomata..

Zato je morda enostavnejše, da za plačilo uporabite kartice ali pa  da denar (gotovino) dvignete že v Sloveniji. Seveda pa se vam lahko zgodi, da nujno potrebujete gotovino in je tako dvig neizogiben. V tem primeru vam priporočamo, da izberete bankomat, ki ne zaračuna dodatne provizije ali je le-ta čim nižja. Pri tem opravite en večji dvig, saj je v večini primerov provizija enotna ne glede na višino dviga. Na primer, raje dvignite 100 EUR in plačajte enkratno enotno provizijo, kot pa petkrat po 20 EUR, kjer vam bo za vsak posamezni dvig zaračunana enotna provizija.

Bodite pozorni na obvestila na ekranu bankomata in jih preberite. Če se z zaračunano provizijo za uporabnino bankomata ne strinjate, enostavno prekinite postopek dviga gotovine.

V državah, ki nimajo evra

Pri dvigovanju gotovine na bankomatih v tujini imate običajno dve možnosti dviga gotovine: dvig v lokalni valuti ali dvig s konverzijo. Svetujemo, da izberete dvig v lokalni valuti in ne dviga s konverzijo v EUR.

V primeru ‘dviga gotovine v lokalni valuti‘ bo preračun zneska v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, ki so običajno ugodnejši kot tečaji lokalnih bank.

Pri izbiri ‘dvig gotovino s konverzijo v EUR‘ bo pri preračunu izbranega zneska v evre uporabljen tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata. Ti tečaji so v večini primerov višji in bolj neugodni za uporabnike tujih bankomatov.

Druge pomembne informacije pri dvigovanju gotovine na bankomatih v tujini:

  • Če ima vaša banka podružnice in bankomate v drugih državah, vam lahko zaračunajo dodatno provizijo, na katero vaša banka v Sloveniji nima vpliva.
  • Ko vam bankomat kljub odobritvi storitve ne izplača gotovine, vam svetujemo, da najprej preverite stanje na vašem računu. Če je stanje nespremenjeno, gre za neuspešno oziroma prekinjeno storitev. Vzrok je lahko pomanjkanje gotovine ali okvara bankomata. Če je stanje spremenjeno, pomeni, da je bil znesek odobren, ampak ne izplačan. O tem takoj oziroma čim prej obvestite svojo banko.
  • Če opazite na bankomatu kakršne koli spremembe od običajnega izgleda ali delovanja (npr. prisotnost naprav, ki jih po navadi ni, neobičajna postavitev, težje vstavljanje plačilne kartice, neobičajna postavitev kamer, …), dviga gotovine ne izvršite. Pokličite banko, ki je lastnica bankomata in dogodek prijavite.
  • Nekateri bankomati so nameščeni v zaprtih prostorih. Do njih lahko dostopate tako, da vrata odprete s potegom plačilne kartice skozi varnostni mehanizem. Pomembno je vedeti, da pri tem ni potrebno vtipkati PIN številke. Če to od vas zahtevajo, prav tako obvestite o neznani napravi banko, ki je lastnica bankomata.
  • Tudi če vam ob zaključenem dvigu bankomat ne vrne kartice in zahteva ponovni vnos PIN številke, vam svetujemo, da tega ne storite. Čim prej obvestite banko, ki je lastnica bankomata, ali pojdite v najbližjo poslovalnico banke.